Overwegingen bij oversluiten doorlopend krediet

Als je bij meerdere financiële instellingen een doorlopend krediet hebt, dan kan het de moeite waard zijn om na te gaan of het niet voordeliger is om deze  leningen samen te voegen door ze over te sluiten. Je moet dan denken aan situaties waarin je eerst een lening neemt om bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine te kopen etc.
Een lening neemt om uit een postordercatalogus iets op afbetaling te kopen en daarna nog eens wat geld leent om op reis te gaan. Het is namelijk zo dat je over het algemeen bij meerdere kleinere leningen vaak een hoger aflossingsbedrag per maand betaalt en dat de rentes ook nog eens hoger zijn per lening.

Soorten doorlopende kredieten

Over het algemeen worden er twee soorten doorlopende kredieten onderscheiden:

  • een aflossingsvrij doorlopend krediet.
  • een doorlopend krediet waarbij je met 2, 1.5 of 1% per maand aflost.

 

Kenmerken van het aflossingsvrij doorlopend krediet:

  • Termijnbedrag: hierbij betaal je maandelijks slechts rente over het opgenomen krediet en betaal je geen aflossing.
  • Looptijd: theoretisch gezien is de looptijd van een aflossingsvrij doorlopend krediet onbeperkt.
  • Voor dit soort doorlopend krediet worden extra eisen gesteld omdat normaliter over een langere duur wordt terugbetaald. Een eis kan bijvoorbeeld zijn dat het netto inkomen van de hoofdaanvrager minimaal een bepaald bedrag per maand moet zijn.

 

Het doorlopend krediet met een vast aflossingspercentage

  • Termijnbedrag: voor aflossing en rente van het opgenomen krediet wordt hierbij een minimum termijnbedrag afgesproken dat maandelijks betaald moet worden. Dit is meestal 1 % of 1,5 % of 2 %.
  • Er wordt een theoretische looptijd berekend als zou er sprake zijn van een niet variabele rente en vaststaande termijnbetalingen; dit is dus echter alleen maar theoretisch omdat de rente wel variabel is en de termijnbetalingen ook kunnen variëren.

 

Wat is het oversluiten van doorlopend krediet?

Oversluiten betekent dat je één nieuwe lening of doorlopend krediet afsluit ter hoogte van een bedrag, waarmee alle bestaande leningen kunnen worden afgelost. Hierdoor hou je dan nog maar één lening over, in plaats van alle kleinere leningen. Naast het feit dat dit minder zal kosten, scheelt het ook een hoop rompslomp qua papierwerk, je hoeft aan minder aflossingen per maand te denken en het is overzichtelijker om alles bij één financiële instelling te hebben lopen.

Voordelen en nadelen van het oversluiten

  • Één van de voordelen hiervan is dus dat je dan nog maar één lening hebt die in de meerderheid van de gevallen ook nog lagere kosten met zich meedraagt.
  • Eén van de grootste nadelen hiervan is dat er vaak een boete betaald moet worden bij het vervroegd aflossen van bestaande leningen. Dit is echter niet het geval bij het doorlopend krediet, hier kun je boetevrij, vervroegd, zoveel als je wilt aflossen. Je moet dus wel opletten dat de kosten van de oversluitboete niet hoger zijn dan het rentevoordeel van het oversluiten.
  • Een ander nadeel is dat het verleidelijk kan zijn om meteen een hogere lening af te sluiten, zodat je weer een vrij te besteden bedrag in handen krijgt. Dit kan natuurlijk alleen als de leencapaciteit daarvoor voldoende is, maar hierdoor loopt de schuld echter alleen maar op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *