Hoe kies ik de beste aanbieder?

Bij het afsluiten van een hypotheek kunt U bij vele hypotheekverstrekkers terecht. Vaak is het verstandig om een aanbieder te kiezen die zich (deels) gespecialiseerd heeft in het verstrekken van het type hypotheek dat U zoekt. Soms wilt U bijvoorbeeld een hypotheek speciaal voor een verbouwing. In dat geval kunt U kiezen voor een verbouwingshypotheek. U weet dan zeker dat U te maken heeft met een aanbieder die veel kennis heeft van woonkredieten en daardoor vaak een gunstigere rente kan bieden. Uiteraard spelen ook andere punten een rol, zoals uw persoonlijkfe financiele situatie. Lees meer over soorten hypotheken hier.

Aandachtspunten

Bij het afsluiten van een hypotheek dient U naast het rentepercentage en de soort hypotheek rekening houden met kosten van vervroegd aflossen. Controleer of dat boetevrij mogelijk is. Tevens is het verstandig de regeling bij overlijden te controleren. Uiteraard zijn de belangrijkste onderdelen van de hypotheek het geldende rentepercentage, de looptijd, en de opbouw van de aflossing gedurende die looptijd. Afhankelijk van het type hypotheek dat U kiest, kunt U zelf bepalen hoe U aflost: in gelijke termijn, in oplopende termijnen, of in aflopende termijnen. Bij specifieke hypotheekvormen is aflossing zelfs niet nodig.

Meerdere offertes

Vraag meerdere offertes aan en vergelijk. Aanbieders zijn verplicht om de effectieve rentepercentages en hun voorwaarden beschikbaar te stellen. Als u wilt vergelijken dan kunt u het beste kijken naar het effectieve rentepercentage. Dat is niet alleen de rente die in rekening wordt gebracht, maar daarin zitten ook de andere kosten, zoals de afsluitkosten en dergelijke. Overigens mag een verstrekker niet zomaar een rentepercentage in rekening brengen. Een verstrekker heeft te maken met wettelijke maximale rentepercentages. Voor kleinere kredieten zijn de maximaal toegestane percentages hoger dan bij grote kredieten. Kijk ook naar andere voorwaarden. Is het bijvoorbeeld mogelijk om vervroegd af te lossen en is er een overlijdensrisicoverzekering afgesloten? Controleer altijd of de offertes gratis en vrijblijvend zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *