Wat is consumptief krediet

De meest voorkomende lening is het consumptief krediet, ook wel “persoonlijke lening” genoemd. Deze vorm van krediet wordt gebruikt voor uitgaven in de “gebruikssfeer”. Het geld dat U leent, wordt gebruikt voor directe uitgaven. U ontvangt een vast bedrag en legt vast hoe U dat bedrag gaat aflossen. Meestal vindt aflossing plaats in de vorm van een aantal vaste termijnen, gespreid over een bepaalde periode. Er is maximale duidelijkheid: U krijgt direct een vast bedrag in handen en betaalt dit later terug. De rente staat vast. Na een bepaalde periode ben je weer leningvrij.

Waarvoor consumptief krediet?

Consumptief krediet wordt gebruikt voor uitgaven die niet aan uw huis of woning gerelateerd zijn. U kunt de rente van een consumptief krediet daarom niet aftrekken van de belasting. Een consumptief krediet wordt onder meer gebruikt voor bijvoorbeeld een nieuwe televisie, auto, of bijvoorbeeld een vakantie.

Aandachtspunten bij consumptief krediet

Bij het afsluiten van een consumptief krediet dient U naast het rentepercentage rekening te houden met kosten van vervroegd aflossen. Controleer of dat boetevrij mogelijk is. Tevens is het verstandig de regeling bij overlijden te controleren. Veel aanbieders schelden het openstaande bedrag kwijt bij een consumptief krediet.

Toetsing BKR bij consumptief krediet? (Enkel in Nederland)

Soms maken mensen zich zorgen om de “toetsing bij het BKR”. Maar in de praktijk heeft vrijwel iedereen wel eens geregistreerd gestaan bij het BKR. Indien U bijvoorbeeld wel eens heeft meegedaan aan een actie “koop nu, betaal later”, wordt U automatisch bij het BKR geregistreerd. U hoeft zich dan ook geen zorgen te maken over deze toetsing, die alleen is ingesteld om te voorkomen dat mensen zich te ver in de schulden steken. In feite geeft het U dus extra zekerheid, ook bij het afsluiten van een consumptief krediet.

BKR is een systeem van toepassing enkel in Nederland. Vergis u niet ! Ook in België is er systeem van de zwarte lijst. Jammer genoeg is dit systeem niet altijd even transparant als in Nederland. Indien u geld zilt lenen zonder zwarte lijst, zit ze niets anders op dan geld lenen zonder bank.  Dat kan vaak online.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *